Zasluženo v Ligo Prvakov!

Mariborčanom je vnovič uspelo. Po sijajni sezoni 2015/16, ko so prvič v zgodovini v štajersko prestolnico pripeljali dvojni naslov, jim je včeraj uspelo postaviti nov mejnik – uvrstitev v Ligo Prvakov. V predkrogu, ki je med 16. in 21. avgustom potekal prav v mariborski Dvorani Tabor, so Vijolice dokazale, da so najkvalitetnejša ekipa in se zasluženo veselile vstopa v redni del najboljših ekip Stare celine.

V odločilni tretji tekmi je z rezultatom 6:4 klonil poljski prvak KS Zdunska Wola po tem, ko so za PROEN Maribor zadetke dosegli Čeh, Totošković, Hasanbegović, Fideršek in dva Alen Fetić.

Srečanje je bilo po pričakovanjih izjemno izenačeno. Poljaki so se izkazali za izjemno kakovostno in organizirano ekipo, Mariborčane pa je nekoliko presenetil tudi vstop Daniela Krawczyka (10), ki ga na prvih dveh tekmah ni bilo v kadru Poljakov, včeraj pa se je izkazal s kar štirimi zadetki.

Ekipa je ponovno pokazala izjemno psihološko moč, saj jih niti trikratno vodstvo poljskega prvaka (0:1, 1:2 in 2:3) ni vrglo iz tira, Vijolice pa je naprej peljal že neodločen izid. Dokončno so poljski odpor uspeli zlomiti v 28. in 29. minuti, ko sta za mirnejše nadaljevanje poskrbela zadetka Hasanbegovića in Fiderška za 4:3. Poljaki so rezultat skušali obrniti z igralcem vratarjem v polju kar je v 36. in 38. minuti kaznoval Alen Fetić s strelom v nebranjeno mrežo.

DSC_9853

Veselje je kakopak bilo ponovno nepopisno. Sezona se še dodobra ni začela, že je tu prvi večji mejnik. Eden boljših na terenu je bil ponvno Žiga Čeh, ki je vidno izčrpan po naporni seriji tekem zbral nekaj misli:

”Tekma je bila izjemno težka in izenačena. Tretja tekma v štirih dneh, utrujenost je bila v veliki meri prisotna, vednar je bila obojestranska. Naredili smo nekaj nepotrebnih napak ob rezultatu, ki nam je ustrezal. Ampak pokazali smo karakter, kar trikrat smo se vrnili in na koncu zasluženo slavili”. In nadaljuje:

”Zavedali smo se, da nam že remi prinaša napredovanje, zato smo na nek način pričakovali njihovo visoko postavitev. Morda res ne od prve minute, vednar smo bili dobro pripravljeni. Videlo se je, da so izjemno kakovostna ekipa, zato nam je tudi ta ”pressing” povzročal nekaj težav, vednar smo pokazali veliko kvalitete, zelo dobro uigranost po tako malem številu treningov, tako da se že veselimo nadaljevanja sezone, verjamem, da bomo iz dneva v dan boljši.”

Beseda je jasno nanesla tudi na najboljšega pozameznika v poljskih vrstah – Daniela Krawczyka (10), ki je včeraj bil s štirimi zadetki najboljši posameznik svoje ekipe in je Vijolicam povzročal kar nekaj težav. Tudi Žiga je potrdil njegovo nesporno kvaliteto, a hkrati opozoril na še pomembnejšo stvar:

”Sigurno gre za izjemno kvalitetnega igralca. Prvi dve tekmi ga ni bilo na turnirju, zato se nismo mogli v tolikšni meri pripraviti nanj. Povzročal nam je dosti težav, ampak na koncu je vendarle futsal kolekitven šport, zmgala je ekipa, tudi mi imamo kvalitetne igralce, tudi mi imamo igralce, katere bodo oni sanjali”.

DSC_9566

Mariborčani bodo redni del Lige Prvakov odigrali med 11. in 16. oktobrom v ukrajinskem Lvivu, kjer jih že čaka francoski prvak Kremlin, madžarski Gyor in nedvomno najmočnejši nasprotnik – ukrajinski Energie Lviv. Vse ekipe bodo na enakem in višjem nivoju kot so bili igralci Zdunske Wole, a kot poudarja Žiga Čeh, tudi Vijolice še niso pokazale vsega:

”Nasprotnki bodo zagotovo še zahtevnejši, a tudi mi danes še nismo odigrali naše najboljše tekme. Pokazali smo karakter, do oktobra, ko bo na vrsti ta turnir, bomo še bolje pripravljeni, še bolj uigrani, zato se ne bojimo nobenega”.

Obilo zadovoljstva in ponosa je po tekmi izžareval tudi trener Mariborčanov, Robert Grdović. Zadani cilj je bil izpolnjen, pritisk je prav gotovo bil prisoten, a se je vse skupaj izšlo, kar bo zagotovo botrovalo k mirnejšemu nadaljevanju sezone. Robert je zasluge usmeril proti ekipi:

”Fantje so odigrali zares dobro. Malo so nas presenetili s tem igralcem (op. Daniela Krawczyka ), ki je prišel naknadno in je daleč najboljši posameznik v njihovih vrstah. Povzročal nam je veliko težav, a če pogledamo celotno srečanje, smo mi bili boljša ekipa in zasluženo napredovali. Prvi cilj je izpolnjen, za Ukrajino se bomo dobro pripravili in skušali narediti mali čudež ter se uvrstiti med dve najboljši ekipi. Ekipa ima velik potencial, morda je bilo do tega turnirja premalo časa, zato menim, da smo za tako kratek čas, ki nam je bil na voljo, odigrali zares dobro”.

DSC_9652

”Oddelali smo kratko in trdo. Fantje so najzaslužnejši za ta uspeh, poslušali so vsa navodila, trdo garali in niso veliko spraševali. Na koncu se je vse poplačalo. To je njihova zmaga, sam sem tukaj samo majhen delček uspeha. Sem pa izjemno izjemno vesel zaradi številčne publike, za Viole, ki so prišle na tekmo. Velika hvala za podporo”.

Sledilo bo nekaj kratkega veselja, nato pa bo potrebno ponovno poprijeti za delo, saj se bliža superpokal, kmalu pa tudi domače prvenstvo: ”Malenkost moramo proslaviti, jutri se bomo spočili, v torek pa ponovno poprimemo za delo še močneje. Prvenstvo bo hitro tu, Ukrajina tudi. Tudi za Ligo Prvakov imamo pripravljeno strategijo. Težko bo, a v kolikor bomo prezentirali naš najboljši futsal, v kolikor bo vsak posameznik pokazal največ kar zmore, verjemam, da imamo tudi v Ukrajini dobre možnosti” je še za konec dodal Robert.

VIR: PROEN Maribor

FOTO: Jure Veber – PROEN Maribor