Liga prvakov znova v Mariboru

Le teden dni pred dvobojem nogometnega mogotca Liverpoola in domačega Maribora v Ljudskem vrtu, sta se v sklopu UEFA lige prvakov v futsalu pomerila tudi aktualni evropski prvak Inter FS in slovenski državni prvak ŠD Brezje Maribor. Vse to v sklopu tekmovanja, ki je od 11. do 14. oktobra v mariborski Dvorani Tabor potekalo že tretjič.

Letos so se na turnirju za vstop v naslednji krog potegovali klub Inter FS iz Španije, Rusi z ekipo Dina Moskva, portugalska ekipa SC Braga/AAUM in Slovenci iz kluba ŠD Brezje Maribor. Pri nas je potekal drugi del tekmovanja izmed štirih. Našemu klubu med samimi velikani evropskega futsala žal ni uspelo doseči zmage in se tako edini niso uvrstili v naslednji krog.

Dogodek je potekal tri dni, vsak dan sta bili na sporedu dve tekmi, ki so jima sodili mednarodni sodniki. Zmago na turnirju so si priborili Španci, ki so se v Mariboru že drugo leto zapored brez poraza uvrstili v naslednji del tekmovanja in ostajajo favoriti celotnega turnirja. Njihov najpopularnejši igralec Ricardinho velja za najboljšega in najbolje plačanega igralca na svetu. Najbolj obiskana je bila zadnja tekma, ko so se pomerili aktualni evropski in slovenski državni prvaki. Obiskalo jo je več kot 500 ljudi, med drugim tudi delegat Math van den Bekerom iz Nizozemske, ki je podrobno spremljal turnir, da bi ta potekal po pravilih, določenih s strani UEFA.

Robert Rek, direktor turnirja: »Po podatkih delegata je bila organizacija turnirja ocenjena z odlično oceno, za kar gre zahvala tudi prostovoljcem, ki so pomagali pri sami izvedbi.« Organizatorji so morali poskrbeti za veliko zahtev, ki jih določa UEFA. Rek je ob tem dodal: »Ekipe, ki so sodelovale, so bile z nastanitvijo in izvedbo zelo zadovoljne.« Skupno je bilo na turnirju okrog 800 gledalcev, kar je bilo po besedah direktorja turnirja glede na kvaliteto gostujočih ekip nekoliko pod pričakovanji. Upa pa, da se bo domača ekipa ponovno okitila z naslovom prvaka in se bo izvedba turnirja lahko ponovila tudi v naslednjem letu.

S turnirjem je bil zadovoljen tudi župan Maribora, Andrej Fištravec: »Mesto Maribor je poznano po številnih mednarodnih športnih prireditvah, v zadnjih letih tudi po odmevnih tekmah najuspešnejšega futsal kluba v Sloveniji. Vsako leto si prizadevamo, da bi mesto imelo priložnost gostiti nove in nove generacije iz različnih športnih panog in tako še naprej vzdrževati pozitivno naelektreno športno ozračje ter hkrati predstavljati štajersko prestolnico kot primerno lokacijo za izvedbo športnih dogodkov in športnega turizma.

Organizatorju turnirja Lige prvakov v futsalu lahko le čestitamo za organizacijo dogodka. Mestna občina Maribor se zaveda prizadevanj organizatorjev tovrstnih dogodkov, saj so za mesto posebnega pomena in zelo lep doprinos k vsakdanji ponudbi športa, turizma in kulture. Vsak tak dogodek pripomore k promociji mariborskega športa tako doma, kot v tujini. Tudi zaradi Vas bomo v naslednjem letu s ponosom predstavljali blagovno znamko Maribor – Evropska mesto športa.«

Podrobni izidi tekem:

Turnir sta otvorili španska in portugalska ekipa, ki sta se razšli s pričakovano zmago Interja.

Inter FS           4 – 1                 SC Braga/AAUM

Ricardinho 6′, Ortiz 12′, Solano 32′, Bastezini 37′; Pola (ag) 29′

Večerni termini so bili rezervirani za tekme naše ekipe. Prvi dan so se pomerili z ekipo iz Moskve.

ŠD Brezje Maribor      2 – 5     ISC Dina Moskva

Rednak 15′, Horvath 35′; Razorenov 19′, 37′, Pogorelov 24′, Krylov 25′, Razuvanov 38′

Na začetku drugega dneva sta se pomerili zmagovalni ekipi prvega dne. Inter FS je znova brez težav in prejetih golov zmagal.

ISC Dina Moskva         0 – 4     Inter FS

Elisandro 15′, 22′, Pola 34′, Bastezini 35′

Sledil je dvoboj, ki je predstavljal največje upanje za napredovanje Maribora. Mariborčani so do zadnje minute držali izenačen izzid, a je le 24 sekund pred koncem tekme vse upe razblinil zadetek Machada, ki je v naslednji krog popeljal ekipo SC Braga/AAUM.

ŠD Brezje Maribor      2 – 3     SC Braga/AAUM

Rednak 15′, Kroflič 35′; Marinho 1′, Cássio 37′, Machado 40′

V soboto so bili potniki za naslednji krog že znani. Prva tekma je predstavljala le boj za drugo mesto na lestvici. Povedla je ruska ekipa.

SC Braga/AAUM         1 – 2    ISC Dina Moskva

Marinho 10′; Cintra (ag) 29′, Razuvanov 36′

Zadnja tekma je za Maribor predstavljala le častno tekmo, kjer so lahko odigrali sproščeno in brez pritiska. Nogometaši Interja so že imeli zagotovoljeno prvo mesto, zato je na tekmi počival Ricardinho, saj trener Jesús Velasco ni želel tvegati poškodbe ali rumenega kartona, ki pomeni prepoved igranja na prvi tekmi naslednjega kroga. Nogometaši Interja so kljub temu brez večjih težav premagali slovenske državne prvake, ki so se veselili vsaj častnega zadetka.

Inter FS           4 – 1     ŠD Brezje Maribor

Rafael 16′, Solano 23′, Pola 29′, Bebe 38′; Kroflič 22′

Končna lestvica skupine 2:

  Ekipa

Z

N

P

D:P

+/-

Točke
1 Inter FS

3

0

0

12:2

10

9

2 ISC Dina Moskva

2

0

1

7:7

0

6

3 SC Braga/AAUM

1

0

2

5:8

-3

3

4 ŠD Brezje Maribor

0

0

3

5:12

-7

0

Z – zmage; N – neodločeno; P – porazi; D:P – dani:prejeti zadetki

Besedilo: Patrik Rek, Špela Dolinšek

Foto: Patrik Rek/Dostop.si